13 reasons why

Håller ni på eller planerar att se 13 reasons why så rekomenderar jag att ni väntar med att läsa det här inlägget.
 
 
För typ fem år sedan (eller något, jag minns inte) så läste jag en ungdomsbok som heter  "Tretton skäl varför". Den handlar om en 17 årig tjej som har tagit livet av sig men innan hennes självmord så har hon spelat in kasettband där hon anger 13 skäl till varför hon tagit livet av sig.
 
Jag gillade inte boken eller ja.. Det var intressant att följa hennes berättelse om varför hon valde att ta livet av sig men jag gillade inte delen då hon ville skicka kasettband till 12 personer för att berätta att det var dem som orsakde hennes död på ett eller annat sätt. Den delen kändes heller inte speciellt realistiskt att en självmordsbenägen skulle göra.
 
Så när jag för någon månad sedan fick reda på att det skulle bli en serie av den boken så undrade jag hur någon tänkt egentligen. Hur kunde den boken som jag inte gillade bli en serie? Men trots det så bestämde jag mig för att se serien och den släpptes igår på netflix
 
 
 
 
Jag tycker faktiskt att serien är sevärd och jag fick en helt annat syn på handlingen. Dock så tyckte jag att många avsnitt kändes väldigt utdragna och det hade räckt om varje avsnitt var 45 min istället för en timme.
 
Serien var bra gjord och man fick verkligen se hur tjejen mådde sämre och sämre för varje händelse som skedde. Nu kändes det inte alls lika löjligt att sätta dit de dumma utan jag hade mer förståelse för henne. Men något som jag står mig mycket på är hur unga människor egentligen tänker med..
 
Under seriens gång så var det elva ungdomar som tvingats lyssna på banden och fått höra de svikigt henne på ett eller annat sätt. Banden ska skickas vidare men ingen av ungdomarna tänker en tanke på att det bästa vore att ge banden till någon vuxen utan de vill dölja allt till varje pris. Men unga människor tänker inte alltid som en vuxen utan är mer dramtatiska. 
 
Det ska bli spännand och se om det blir en säsong till. Serien känns som en serie där det bara blir en säsong men jag tycker de gjorde sista avsnittet på ett sätt som kan bjuda in till en ny säsong. Jag tycker som sagt det är sen sevärd serie med viktigt budskap. Ens handlingar kan ta hårt på en annan människa och man ska inte vara rädd för att göra goda handlingar, för om någon som gillade tjejen i serien hade visat det och funnits där så hade hon kanske inte tagit livet av sig. Nu kände hon sig välsigt ensam.Dock så tycker jag ingen av undomarna har någon skuld till varför hon inte ville leva, livet är tufft. Dock var det en som dock borde känna skuld, en riktigt vidrig kille som anser sig ha rätt till tjejers kroppar hur som helst. 

Kommentera här: