Matte är inte hälosamt

Det här kan vara ett av de rörigaste blogginläggen jag någonsin skrivit. Då har jag ändå skrivit röriga inlägg. 
 
Ni vet när man inte kan somna? Att lära sig alfabeter baklänges är en bra ide. Men att analysera gångertabellen är en skitdålig ide! 
 
Allt började med att jag ville ta reda på om jag utan problem kunde alla roten ur tal under 100. Dvs 1,4,9,16, 25, 36, 49, 64 och 81. Mina multiplikation kunskaper är riktigt bra ( men kanske något ringrostiga) men man kan inte begära att en trött Sabina ska kunna 7 gånger 7 mitt i natten.
 
Det slutade iallafall med att jag kom fram till att alla mellanskillnader är den förra +2. 
 
1+3 =4
4+5 =9
9 + 7 = 16
osv!
 
Mitt i natten så är ens hjärna inte vettig så jag började fundera ut varför det ökar med just två! Jag ser själv hur korkat det låter. Men det slutade med att jag fick lämna sängen och hämta papper å penna.  Efter att ha ritat massor med högar så blev jag inte så mycket klokare utan kom tillslut fram till att tvåan måste komma ifrån att det ökar en ifrån varje sida (jag målade i staplar).
 
Väl tillbaka i sängen så fortsatte jag tänka på matte och örjade istället tänka i algebra och då började det ljusna trodde jag. 
 
A x A = B
(A+1) x (A+1) = B +2 (Att mellanskillnaden ökar med 2  pågrund av de två ettorna på vänstra sidan)
(A+2) x (A+2) = B +4
 
Den sista stämmer inte. Så jag tänkte länge hur jag skulle få högersidan att stämma. 
 
 
Min slutgiltiga lösning är:
 
A x A = B
(A+1) x (A+1) = B +C
(A+2) x (A+2) = B + C + 2
(A+3) x (A+3) = B + C + 4
 
Att komma till denna lösning har tagit 3 timmar (!!!!). Jag nöjer mig så och struntar fullständigt i om det är rätt eller ej.  Godnatt. 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: