Klösträd ena dagen och rallylydnad andra dagen

Jag fortsätter med min dagliga sheetmask men ni ska vi inte prata om skönhet utan om hund. Jag har troligen den bästa blogghunden.
 
Igår så satt jag i soffan och pratade med katterna medan Klara satt i fönstret. Helt plötsligt så sätter hon båda frambenen på klösträdet.
 
 
Det enda jag gjorde var att framkalla hennes uppmärksamhet så hon skulle titta på mig medan jag fotograferade samt vara kvar i den positionen. Till min stora glädje så klättrade hon upp med bakbenen också.
 
Hon satt alltså i klösträdet utan att det var min ide!!
 
 
 
Idag har Klara inte varit en av katterna utan har varit på rallylydnadsträning.På vägen dit så öste regnet ner men det slutade tack och lov lagom tills vi skulle ut och träna.
 
 
Klara var fantastisk idag. Nästan fullt fokus medan vi gjorde första banan. Liggen gick lite halvtaskigt pågrund av regn. Hoppdelen gick uselt idag. Hon laddar ju som ofta för tidigt innan hindret. Sedan måste hon bromsa upp så inte kopplet tar emot. Idag hade hon nog kunnat hoppa ändå men hon stannade för nära hindret. Troligen lite fel taxerat. Vi tog om hoppet och hon klättrade typ över. Det är ett fast plank så hon hoppade med stöd av frambenet på planket.
 
Hon tappade alltså lite självförtroende i hoppet. Mot slutet började hon helt plötsligt rulla sig mellan två skyltar! Hon kan ibland stanna och klia sig (stressrelaterat) men hon har aldrig rullat sig förut. Så rulla sig i blött gräs gick men inte att lägga sig.
 
 
Sedan var det fika men innan vi ska prata mer om Klaras kliande så ska vi prata om min favoritövning med Klara. De kan se lite olika ut men en av dem är att hon först ska sitta bredvid mig, sedan sitta framför mig. Sedan sitta brevid mig igen och då ska hon antigen gå bakom mig för att komma till min vänstra sida eller ta vägen på min vänstra sida. Skulle egentligen behöva filma så min text låter begripligt.
 
Denna övningen gör Klara riktigt bra. Vi gör den ALLTID när vi värmer upp.  Som sagt så går den att variera. Ibland sitter man bara en gång av tre, 2 av 3 eller inget sittade alls. 
 
(jag vet att en av skyltarna är med på bilden två gånger)
 


Stop betyder sitt. 
 
När vi fikade så tog ena kursledaren upp just kliandet och denna övningen. För när jag gör denna övning så gör hon den riktigt bra och gör likadant varje gång och då kliar hon sig inte.
 
Så ledarens teori är att hon kliar sig när hon inte riktigt förstår och att jag skulle fundera ut hur jag gjort när jag lärt Klara dessa övningarna och försöka göra likadant med allt annat. 
 
Så jag började fundera på det. Förutom att hon kan sitt riktigt tydligt så kom jag fram till följande. Övningarna görs i flera steg så jag har fokus på henne i flera moment samt att jag använder händerna mycket för att visa vart jag vill att hon ska gå. Samt har tydliga kommandon. 
 
 
Så (tydligen bästa sättet att börja en mening) när jag värmde upp så tänkte jag på det här. Så (!) jag tränade svängar där jag var tydlig. Åt höger var inga problem men när jag skulle göra en 360 graders vänding åt vänster så satte hon sig mitt i och började klia sig. Så jag sänke kraven och gjorde bara 90 graders väning. Jag visade tydligt med händer och röst vilket håll hon skulle gå och berömde sedan mycket.
 
 
Så (nej jag skämtade. jag tänkte inte börja meningen så).  Det gav resultat! Jag fick en hund som helt plötsligt blev glad och på hugget. Sådan var hon mycket i början när hon lärde in nya saker. Sedan gjorde vi 360 graders vänstersväng riktigt bra.
 
Sedan gjorde vi sista banan med en JÄVLIGT bra hund.
 
 
Sista banan hade jag ritat och jag vet att de flesta skyltar är åt helt fel håll men det är meningen att man ska vrida och vända på kartan allt eftersom man går. 
 
Skylt nummer 4 där hon skulle ligga.. Ja det kunde jag glömma för nu hade Klara legat färdigt för idag. Skylt 6 som var hinder så hade jag bra fokus på Klara och hon tog inte sats på hindret förens jag bad henne men hon hade fortfarande lite dåligt självförtroende så det blev ett halvtaskigt hopp. 
 
Skylt nummer ni0 så skulle hon sitta brevid mig, sedan sitta framför för att sedan sitta brevid mig igen utan att gå bakom. MEN när hon sitter framför mig så säger jag fel!  Jag råkade säga bakom istället för sidan. Jag tror jag till och med bara hann säga "ba". Klara var verkligen på hugget så jag hann knappt reagera förens hon faktiskt gjort exakt det jag bad henne om. Ibland blir jag imponerad över hur lydig hund jag har. Så det var bara att berömma. Sedan fick hon göra det som stod på skylten och det var inga problem det heller. 
 
Vi avslutade sedan med att sänka hindret och då fick hon till bra hopp. 

Kommentera här: