Blåbärsgröt

Efter det sorliga inlägget så går vi nu över till något trevligare. Vi ska prata blåbär. I fredags så kom jag och Jenny äntligen iväg för att plocka blåbär.
 
Det var en tradition när vi var små men vi hade inte plockat blåbär på typ hundra år. Allt kändes som en jätte bra ide tills vi satt i bilen. Då undrade jag vad jag hade gett mig in på. Blåbärsplockning låter inte som något jag tycker är roligt. 
 
Jag skulle efter blåbären möta upp Micaela (mer om det i ett annat inlägg) så jag skrev till henne "jag ska tydligen plocka blåbär men jag borde vara hemma till 18:00 annars får du komma och rädda mig". Men vet vi vad människan svarade?  "Ska ni plocka blåbär i det här vädret?". URSÄKTA?! Det är alltså människan jag badat med ute i oktober och klockan 5 på morgonen. Så det var tydligen mer normalt än att plocka blåbär i regnet?!
 
Vi kom till skogen och det spöregnade.  Jag plockade ett blåbär och kännde, det här var ju riktigt roligt!  Det höll i sig i kanske fem blåbär. Jag gillar kanske mer att vara i skogen än att plocka blåbär. Att plocka ett blåbär lite då och då är okej än att aktivt plocka så mycket blåbär jag kan. Men mysigt var det. Jag fick ihop någon liter.  Tim hälsar dock att det kan ha varit det tråkigaste han någonsin gjort. Vi vuxna var tydligen jätte dumma. För han fick inte leka med våra blåbär i hinkarna. Tydligen hade han vält ut Jennys hink (påstår hon, fanns inga vittnen) och sedan tog han en hand blåbär ifrån min hink, men de tog jag tillbaka efter att försökt skrikit "miiiiiina blåååååbäääär".
 
 
Efter plockningen så åkte jag till Micaela och mina blåbär hamnade hos mamma under tiden. Medan jag var borta så hade mina blåbär magiskt rensat sig själva. Några dagar senare, dvs i söndags så var det dags att trolla. Jag och mormor skulle förvandla mina blåbär till gröt.
 
 
Jag tänker dela hennes hemliga recept.
 
1. Koka blåbären och vatten. Det ska vara lagom med vatten.
2. När det kokat upp så häller du i lagom mycket socket. Det får inte vara för sött. (Mormor smakade genom att smaka på blåbärsvattnet)
3. Koka en stund till så blåbären går sönder.
 
(Bonusbild. Platten blev lila på bilden men i verkligheten så var plattan röd. Men jag tycker lila var finare)
 
 
4. Ta av grytan ifrån plattan.
5. Rör sedan i lagom mycket rågmjöl. Ska bli lagom tjockt. Ej för tunt. 
6. Ställ tillbaka grytan och koka en stund till. 
7. Sedan kan du socka lite till över.
 
Sedan äter man det med mjölk och/eller grädde. Jag föredrar enbart grädde och min mamma enbart mjölk.Så prova dig fram. Men det blir verkligen jätte gott! Om man vill äta gröten kall eller varm är en smaksak. Jag föredrar när den är ljummen medan mamma föredrar den kall. 
 
 
Tänk att något man hittar i skogen kan bli så gott.  
 
 
 

Kommentera här: